menu
NL EN

“IK BEN NOGAL BLAUW …”

01 maart 2019

Het is een veelgehoorde opmerking van sollicitanten hier aan tafel en verwijst naar één van de hoofdkleuren van verschillende meetinstrumenten die binnen de bouwsector gebruikt worden. Allereerst wil ik aangeven dat ik het goed vind dat er de afgelopen jaren weer meer aandacht is gekomen voor persoonlijke ontwikkeling. Ben ook zeker voorstander om te meten en om “onderlinge spreektaal te creëren” maar pleit ook voor de nuances in deze! De kleuren blauw, groen, rood en geel hebben verschillende betekenissen in verschillende metingen. “Ik ben nogal rood” kan dus in de ene meting iets anders betekenen dan in de andere meting. Er zal tal van meetinstrumenten waarbij Insights binnen de bouw het meest gebruikt wordt (ook Management drives komt geregeld voor). Binnen de Insights profielen is er nog verdieping te krijgen (Deeper Discovery) en er zijn varianten die hier weer op voortborduren (zoals Lumina Spark).

Maar laten we toch eens duiden met elkaar 😉 Volgens mij komen de Insightskleuren blauw (taakgericht) en rood (resultaatgericht) inderdaad veel voor binnen bouw en infra. Groen (gericht op waarde, lees mens) en geel (gericht op visie) daarmee in mindere mate. Maar zijn alle blauwen dan hetzelfde? En alle roden ook? Zoek ter lering en vermaak op Google maar eens naar “insights op een slechte dag” en ik denk dat je het antwoord dan wel hebt. De meting waar wij zelf mee werken (ACT), spreekt over Human Being Management (ipv HRM) en dat was voor mij eerder wel een eyeopener. Natuur wordt toegevoegd aan Structuur en Cultuur, er wordt op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag “wie ben je nu echt”.

Ik zou het mooi vinden als mensen zichzelf meer toebedelen dan alleen een hoofdkleur, één zin uit de samenvatting van een meting met daarbij als aanvulling een persoonlijke touch juich ik toe! Over mezelf zou ik kunnen zeggen “een zakelijke strateeg met daadkracht die moet opletten dat hij anderen blijft betrekken, een open en positief ingestelde verbinder”. Dat mijn collega’s mij vaak bestempelen als “zo groen als een kikker” (volgens de ACT-methodiek die daarmee daadkracht bedoelt) laat ik vooral niet de overhand nemen omdat ik meerdere talenten heb net als ieder mens …