menu
NL EN

Column Edith Bosch – Olympisch jaar 2020

11 februari 2020

Edith Bosch, voormalig Nederlands topjudoka, beschrijft in haar column de parallellen tussen topsport en de zakelijke wereld om ons heen. Haar hele leven stond in het teken van haar sport. Als judoka haalde zij 3 Olympische medailles, een wereldtitel en 4 Europese titels. Ook na haar topsportcarrière zat Edith niet stil. In 2013 nam zij deel aan Expeditie Robinson waar zij als winnaar uit de bus kwam. Vanuit de combinatie topsport, presteren op hoog niveau en gedragswetenschappelijke interesse is de voormalig judoka zich gaan richten op coaching en begeleiding. Ze is als trainer / coach betrokken bij ons leiderschapsprogramma.

Gelukkig Olympisch jaar!

2020. Het jaar van de Olympische Spelen in Tokyo. Een bijzonder mooie periode breekt aan met veel kansen. Maar voordat ik vooruit ga kijken, blik ik toch nog even terug op 2019, sportief gezien een prachtig jaar.

Een aantal mooie prestaties die direct in mij opkomen: Max Verstappen die praktisch heel Nederland Formule 1 fan maakte. Sifan Hassan die historie schrijft door zowel op de 1.500 meter als 10.000 meter goud te veroveren. Het goud van Noël van ’t End op het WK judo in de klasse tot 90 kilo. En natuurlijk het historische handbal goud van de vrouwen op het WK.

Wij mogen genieten van prestaties waar atleten hun hele leven voor trainen. En soms… train je je hele leven en wil het allemaal net niet lukken op het juiste moment.

Zoals in de Johan Cruijff Arena, waar ik alle Ajax fans zag en voelde dat een heel stadion binnen twee seconden van extreme euforie in diepe rouw terecht kwam. Of bokster Nouchka Fontijn die wereldkampioen werd, maar toch niet echt omdat het protest van haar medefinalist werd gehonoreerd. En Dafne Schippers die we zo graag als eerste willen zien sprinten over de finish maar geblesseerd raakte voor aanvang van de finale.

Een jaar vol hoogte- en dieptepunten. Daarmee wil ik zeggen dat het leven volop in beweging is. Sport, werk, privé; het leven is een continue proces waarmee je bezig bent. Een proces waar je op elk moment de kans krijgt om jezelf te ontwikkelen, groeien en beter te worden. Hoe kijk jij terug op 2019? Wat waren jouw gouden momenten? Waar ben je dankbaar voor? Wat waren momenten die je liever zou willen vergeten omdat ze niet de uitkomst hadden die je zo graag had gewild? En was die uitkomst echt wel zo ongewenst of heeft die indirect mogelijkheden gecreëerd voor nog iets veel beters?

In mijn ervaring zijn juist de situaties die we als nederlaag typeren enorme kansen voor groei. Als je deze situaties gebruikt als ingang om bij jezelf te onderzoeken waar het écht om gaat, levert dit vaak inzichten en groei op. Begin jij 2020 met een cadeau voor jezelf? Het cadeau om jezelf weer iets beter te leren kennen?  Om je daarbij te helpen, deel ik graag het volgende motto

“Als je je eigen interne conflicten weet op te lossen, hoef je ze niet meer met de buitenwereld uit te vechten”

Want topsporter, manager of ondernemer… Als mens heb je uiteindelijk maar met één iemand echt te dealen en dat is met jezelf. Dus maak van de kans gebruik om regelmatig stil te staan bij wat je meemaakt aankomend jaar en welke kansen dit je biedt. Wees nieuwsgierig naar alles wat zich aandient en gebruik dat als informatie om voor jezelf helderheid te creëren wat je doelen zijn en of je op de goede weg bent.

Interesse in ons leiderschapsprogramma? Neem contact op met Jurgen Pauwels, hij vertelt je er graag meer over!