menu
NL EN

8 thuiswerktips voor meer structuur in je (werk)dag

27 maart 2020

Gastblog van Sanne van Schaik om meer structuur en overzicht aan thuiswerkers te bieden! Tips voor degenen die nu ineens gedwongen vanuit huis werken en ook nog een paar bonustips om de komende weken goed door te kunnen komen, want het kan allemaal wel eens wat langer gaan duren dan ons lief is.

Het zijn vreemde tijden! Af en toe een dagje thuiswerken zijn veel mensen wel gewend, maar thuiswerken terwijl je gezin ook thuis is, komt voor veel mensen niet zo vaak voor (of eigenlijk nooit!) en hele weken al helemaal niet. De meeste hebben er inmiddels al meer dan een week (of langer) thuis op zitten en krijgt misschien wat meer ritme hierin. Dux Nova vroeg mij om tips voor degene die nu ineens gedwongen vanuit huis werken en dat doe ik natuurlijk maar al te graag. In deze blog geef ik je nog een paar bonustips om de komende weken nog goed door te kunnen komen, want het kan allemaal wel eens wat langer gaan duren dan ons lief is.

1. Maak onderscheid tussen werk en privé
Als je de mogelijkheid hebt in een werk- of studeerkamer. Dit maakt het voor je brein wat helderder. Heb je die mogelijkheid niet en ben je veroordeeld tot de keukentafel, kies er dan voor om aan het einde van je werkdag al je spullen netjes op te ruimen. Uit het zicht, zodat je je hoofd leeg kunt maken voor de avond.

2. Aanvaard de situatie zoals deze is
We hebben nu al een tijdje kunnen wennen en hoelang deze crisis nog gaat duren weet geen mens. Ondanks dat we nu 17 miljoen virologen in Nederland hebben, heeft nog niemand een antwoord wanneer het leven weer kan beginnen. Ben je gezegd dat jij, je gezin, vrienden en familie nog gezond en kan je uit gaan van inkomen, ben daar dankbaar voor! Okay, deze situatie is voor niemand wenselijk, maar acceptatie helpt je om positiever door deze periode heen te komen.

3. Plan (samen)
Deze tip komt natuurlijk overal voorbij, maar dat komt misschien ook omdat hij zo belangrijk is. Maak een planning en schrijf deze uit. Heb je een gezin, maak dan gezamenlijk een planning en bespreek die met elkaar. Doe dit iedere dag en plan het liefst aan het einde van de dag voor de volgende dag vooruit. Een planning is een richtlijn, ben niet te streng voor jezelf als het niet lukt. Planning in deze tijden is voor iedereen lastig.

4. Kleed je aan alsof je naar je werk gaat
Hou je aan je ochtend ritueel alsof je naar je werk gaat. Sta op dezelfde tijd op, fris jezelf op en kleed je zelf aan alsof je naar je werk toe zou gaan. Behalve als je een driedelig pak draagt natuurlijk ;-), maar vermijd joggingbroeken en ochtendjassen. Wanneer je je aankleed en opmaakt (voor de ladies) voel je je een stuk beter. Zelf stijgt mijn productiviteit hier enorm van!

5. Opruimen!
Het coronavirus zorgt voor veel mensen voor opruimkriebels, dat kunnen ze bij de milieustraat goed merken. We zitten verplicht thuis en hebben tijd over. Wil je gaan opruimen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak ook hier een plan voor. Niet alles hoeft in een keer. Maak kleine projecten, want voorlopig zitten we nog binnen, en doe ze waar kan samen! Doe iedere dag een beetje en voorkom dat je dit teveel tijdens werktijd gaat doen. Dit zorgt ervoor dat je uit je focus gehaald wordt. Een kleine opruimklus kan natuurlijk wel ideaal als pauze gebruikt worden, maar hou de tijd in de gaten!

6. Beweeg!
Een korte wandeling tussen de middag is al fijn om de benen even te strekken en te genieten van deze heerlijke voorjaarsdagen. Ook bieden veel sportscholen op dit moment online lessen aan. I’m hooked! Iedere dag rol ik aan het einde van de middag mijn matje uit en zoek ik een leuke les uit. Goed voor je mind en goed voor je lijf.

7. Gebruik een playlist voor meer focus
Heb je last van omgevingsgeluiden? Werken met muziek op kan zorgen voor een goede focus en minder afleidingen. Mijn noisecancelling headphone is mijn beste vriend deze dagen. Met mijn ‘Concentration Maximum’ playlist op Spotify werk ik me de dag door zonder continu afgeleid te worden. Kies bij voorkeur voor instrumentale muziek of muziek die je vaker geluisterd hebt, anders wordt het wat te druk voor je brein.

8. Digitaal detoxen
Het is natuurlijk heel verleidelijk om maar door je feed van LinkedIn of Instagram te scrollen, maar productief word je er niet van. Ook het nieuws van minuut tot minuut volgen zorgt ervoor dat je je hoofd niet bij je werk kan houden. Beperk, zeker in deze tijden, het gebruik van de socials en het nieuws. Je zult je er eerder slechter dan beter door voelen. Kies er voor om in de ochtend en aan het einde van de dag een moment te kijken om even te zien wat er in de wereld gebeurt, maar zondig je de rest van de dag vooral af.

Ondanks dat er veel nadelen kleven aan de situatie waar we nu in zitten kan het ook een ideaal moment zijn om je digitale archief op te schonen, nieuwe mappen structuren aan te maken of je administratie bij te werken. Gebruik die tijd nu, want voor je het weet begint het leven weer!

Auteur: Sanne van Schaik
www.lagom-organizing.nl