menu
NL EN

Waarom zou je switchen?

05 juli 2021

Vorige week bereikten we bij Dux Nova, executive search in bouw, vastgoed, infra weer een mooi getal: de 400e bemiddeling na onze start in 2011! Elke bemiddeling blijft bijzonder. Het zijn de mensen die het verschil maken!

Het bijbehorende overzicht laat een mooie diversiteit zien aan posities die we invullen, er zijn trends uit af te leiden, maar de verhalen achter de individuele bemiddelingen zijn iedere keer weer uniek! Het leggen van de puzzel begint bij iedere opdracht weer opnieuw, daardoor blijft ons werk uitdagend. Mensen maken het verschil en dat zal altijd zo blijven.

Schaarste is een gegeven in de markten (bouw, vastgoed, infra) waarin we opereren. Zodra je de schoolbank verlaat, ligt de wereld aan je voeten. Ook als senior professional, manager, directeur zijn de mogelijkheden legio. Maar hoe maak je dan de juiste keuzes? Wanneer ga je in op een mogelijkheid die zich aandient? Waarom zou je überhaupt switchen? Allemaal terechte vragen die je in principe alleen zelf kunt beantwoorden.

Als specialistisch bureau bespeurden we de afgelopen jaren wel een aantal trends, die we graag delen. De belangrijkste blijft toch wel persoonlijke ontwikkeling, veel mensen zetten bewuste stappen om “carrière te maken” en zichzelf op die manier te blijven ontwikkelen. Vaak zie je dat kandidaten na het volgen van een stevige studie (bijvoorbeeld Nyenrode, ASRE, MBA) bewust op zoek gaan naar een vervolgstap in hun loopbaan.

Als je happy bent met wat je doet, dan zien we vaak dat reisafstand en salaris/voorwaarden een trigger zijn om van baan te veranderen. Min of meer hetzelfde gaan doen bij een andere werkgever om op die manier een betere work-life-balance te krijgen (door verminderen reistijd) of om jezelf privé meer te kunnen veroorloven (door een beter salaris/betere voorwaarden) zien we ook geregeld. De mogelijkheid om minder uren te werken, ligt ook in de hierboven beschreven werk-privé-balans (hierdoor lukt het bijvoorbeeld publieke opdrachtgevers in deze tijd heel goed om
uitstekende werknemers voor zich te winnen).

“Het roer om” zien we in onze sector eigenlijk vrij weinig… Er zijn best kandidaten die dat willen, maar dan zien we toch dat werkgevers nog (hardnekkig) vasthouden aan relevante ervaring en bijbehorende kennisvelden. Hier ligt naar mijn idee een grote kans voor werkgevers die zelf het roer om durven te gooien. Competentiegericht kijken en creatief nadenken over vakgebieden waar medewerkers vandaan kunnen komen, gaat lonen. Daar kunnen wij uiteraard bij helpen 😉

Verder is het voor werkgevers van groot belang om aandacht te besteden aan hun arbeidsmarktcommunicatie, laat zien wie je echt bent en laat horen waar toekomstige medewerkers aan kunnen bijdragen. Gave projecten spreken voor kandidaten tot de verbeelding net als een grote mate van verantwoordelijkheid en een inspirerende werkomgeving. Tot slot: ben aardig, ben echt, ben eerlijk. Het helpt beide kanten om tot een “perfect match” te komen.

Jurgen Pauwels
Partner Dux Nova