menu
NL EN

“Hard werken of optimaal presteren?”​ Door Sander Tazelaar

11 oktober 2019

Dit jaar hebben we vanuit Dux Nova in samenwerking met Fanbased een Leiderschapsprogamma ontwikkeld. Dit vanuit de wens om meer te kunnen betekenen voor kandidaten en opdrachtgevers dan alleen de verbinding. Onlangs las ik het interview ‘We werken niet te veel, we laden te weinig op’ in het NRC en dat maakte veel indruk op mij.

„Wie stress wil voorkomen of tegengaan, moet op zoek gaan naar de reden dat we uitgeput raken. Dan denken mensen vaak: ik verbruik te veel energie. Maar daar is helemaal niets mis mee. Het probleem is dat er te weinig energie bij komt. Dus wat we zelf, maar ook leidinggevenden, nog te vaak doen op het moment dat iemand veel stress ervaart, is minder gaan werken of een werknemer ontzien. Terwijl we daarmee een fundamentele vraag negeren: wat gééft energie?

Het valt mij in onze sectoren (bouw, vastgoed, infra) al langer op dat iedereen het heel druk heeft. Op zich is dat natuurlijk heel positief, tegelijkertijd moeten we ons ook bewust zijn van het feit dat hard werken niet automatisch beter presteren betekent. Het CBS beschrijft een stijgend percentage van werknemers dat aangeeft zich minstens een paar keer per maand psychisch vermoeid te voelen door het werk. Ik ken de exacte cijfers voor onze sectoren niet, maar ik schrik er niet van als dat percentage in de bouw, vastgoed, infra hoger ligt. Het is mij opgevallen dat iedereen voor de bouwvak echt toe was aan vakantie. En dat het in de bouwvak ook echt stil was. Volgens mij was iedereen aan het “snelladen” om vervolgens weer keihard aan de slag te gaan.

Met die instelling of mentaliteit is natuurlijk niks mis, sterker nog daarin lopen we voorop en mogen we trots op zijn! We werken hard, maar als we kijken naar efficiëntie vraag ik me af of hard werken ook gelijk staat aan optimaal presteren? Dat is één van de redenen waarom we ons Leiderschapsprogramma ‘Hard werken of optimaal presteren?’ hebben genoemd. Hierin maken we verbinding met neuroscience, psychologie en topsport en gaan we onder andere met behulp van onze ACT meting op zoek naar “wat geeft energie?”.

Ik houd zelf ook van lekker hard werken en kan onrustig worden van een minder drukke periode. “Stop mij maar vol met werk dan worstel ik en kom ik boven…” Toch probeer ik mezelf wat vaker bewust te zijn van bovenstaande en op zoek te gaan naar hetgeen me energie geeft!