menu
NL EN

Cijfers en lijstjes …

22 februari 2018

Ze verschijnen in deze tijd van het jaar volop en veel mensen zijn er dol op, cijfers en lijstjes! Ik scroll ze ook altijd even door maar merk geregeld gefronste wenkbrauwen bij mezelf.

De topman van het beursgenoteerde concern zegt dat men goed bezig is maar net dat ene grote project wat mis ging zorgt helaas voor een verlies … nog een beetje extra risicobeheersing en dan komt het wel goed. Ik snap de beleefdheid naar elkaar maar ik wil toch pleiten voor een stuk onderzoeksjournalistiek om meer details van de werkelijke verhalen te achterhalen. Daar ben ik als lezer benieuwd naar!

Het frivole interview (naar aanleiding van een prachtig resultaat over 2017) met een witte raaf begin dit jaar bezorgde mij weliswaar een glimlach maar ook daar was meer te halen qua details vond ik. Deze leider, zie onder andere het interview wat hij drie jaar eerder gaf, maakte keuzes en bracht meer focus aan. De diversiteit en het ondernemerschap binnen de groep omarmde hij destijds en dat totaalplaatje legde hem / hen geen windeieren. Dat deze voorzitter nu de rust heeft om zichzelf te richten op belangrijke details (hoorde onlangs bijvoorbeeld uit de markt dat hij de laatste details van een contractaanbieding richting een potentiële nieuwe manager zelf, bij diegene thuis in het weekend, doorsprak), dat wil ik lezen! Daar maakt hij in mijn optiek het verschil waar de markt van kan leren.

Tot slot “de top 50 vrouwen in de bouw”, gerangschikt naar omzetverantwoordelijkheid en aantal mensen onder zich … Serieus? Hoe masculien kun je het maken. In een tijd waar we (terecht) praten over competenties die vrouwen brengen binnen bedrijven en teams krijgen we een lekkere mannelijke lijst aangedragen. Eén van de vrouwen uit de top 10 benaderde ik onlangs voor een andere job, daar had ze geen interesse in maar ze had gehoord dat Cobouw bezig was met genoemde lijst en of ik daar een goed woordje voor haar kon doen. Ik kende de dame in kwestie niet persoonlijk dus heb terug gegeven dat een goed woordje zonder haar (competenties) te kennen lastig was. Invloedrijk old school wat mij betreft. Overigens kom ik in de lijst genoeg vrouwen tegen die echt een verschil maken in de markt door wie ze zijn en hoe ze zaken aanpakken!

Lang leve de witte raaf en feminiene kwaliteiten (die kunnen mannen overigens ook prima bezitten). Inspireer elkaar door de goeie verhalen die vaak in ogenschijnlijke kleine details zitten. En graag meer details achter cijfers en lijstjes die van deze tijd zijn!

Jurgen Pauwels,
Partner Dux Nova