menu
NL EN

Gas los? Gas erop!

21 juni 2018

De afgelopen maanden kwamen ze in grote getalen voorbij: berichten over het thema “van gas los”. LinkedIn stroomde over en een zoekopdracht in Google levert bijna 18 miljoen hits op.

Voorstanders, tegenstanders, ideeën, concrete oplossingen, onderzoeken. Alles kwam voorbij waarmee er een zinvolle en terechte discussie op gang kwam. Wat mij betreft ook typerend voor de bouwsector dat juist het inhoudelijke debat viral gaat.

Kijkend naar ons eigen vak van personeelsbemiddeling / -ontwikkeling blijft het nog best stil valt me op. Het organisatorische debat over hoe we (op een vernieuwende manier) om kunnen gaan met de schaarste van personeel blijft tot op heden nog uit. Iedereen roept over tekorten en vacaturelijsten groeien; innovatieve oplossingen over arbeidsmarktcommunicatie / organisatievormen / competentiegericht werven blijven uit.

“Coolblue aan kop in recruitmentonderzoek” zag ik gisteren voorbij komen in mijn timeline. Ja natuurlijk! Eindbaas Pieter stal een paar jaar terug mijn hart al met het filmpje over de verkoop van het bedrijf aan Sinterklaas. Het plezier om anders te denken straalt van de organisatie af wat direct invloed heeft op het (huidige en toekomstige) personeel. In de top-25 veel grote bedrijven waaronder 1 bouwer (op plek 6 wat ik overigens echt een mooi resultaat vind).

Is een onderscheidend personeelsbeleid dan alleen weg gelegd voor grote bedrijven? Ik denk van niet! Hier in Breda hebben we de afgelopen jaren gezien dat CM als middelgroot (telecom)bedrijf een onderscheidend imago heeft neer gezet waar ik met bewondering naar kijk. Onder het motto “doe wat je wil als je maar waarde toevoegt en jezelf ontwikkelt” worden nieuwe mensen geworven. In advertenties zie je gezonde lunch, meetups, sportfaciliteiten, borrels en andere trips terug.

De zoekopdracht “personeelsontwikkeling bouw” levert in Google een kleine 20.000 hits op, ik gun ons alleen een discussie die viral gaat. Gas erop zou ik zeggen!

Met vriendelijke groet,
Jurgen Pauwels.

Jurgen Pauwels is 45 jaar en partner bij Dux Nova. Ruim 20 jaar actief in arbeidsbemiddeling binnen bouw, vastgoed, infra. Al verschillende pieken en dalen in de sector mee gemaakt.