menu
NL EN

Hoe is het met jouw work-life balance?

20 december 2017

Leuke blog van Yvonne van Mierlo (Directeur Blauwhoed Studio) over het HR-instrument ACT-meting in Cobouw.

 Mijn batterij is leeg. Hoe krijg ik een snelle recharge voor een Cobouw blog?

In de laatste weken voor kerst hollen we ieder jaar zo onmogelijk hard dat we niet meer kunnen remmen. Laat staan even stilstaan en reflecteren. Alsof de wereld na 31 december stopt met draaien…  De work-life balance, alle goede voornemens ten spijt, is ver zoek. Het thuisfront, ontspanning of vrije tijd schieten er bij in. Alle anti-stressballen met Sinterklaas uitverkocht.

In de krant van vrijdag lees ik dat werkdruk en fileleed veel stresshormonen aanmaken. En dat de emotionele en mentale spanning uitwerking heeft op het lichaam. Bij de zaterdagkrant zitten flyers met aanbod van seminars met nieuwe technieken en omdenk-trainingen met de beloftes dat je na het volgen ervan alle stress de baas bent.

Theoretisch is het makkelijk. De boog kan niet altijd gespannen staan. Duurzaam werken en leven is voor iedereen belangrijk, maar is het ook niet verschillend voor mensen?

Ik denk aan de energie die ik vorige week kreeg tijdens een gesprek over ‘hoe het bij mij werkt’ naar aanleiding van een ACT®-meting die ik hebt gemaakt. ACT staat voor Analytical Competence Tool. Het spoort je talenten en potentieel op en geeft inzicht in je drijfveren, ook de onbewuste, die voor een groot deel bepalen hoe jij je gedraagt.

De meting geeft mij extra inzicht in mezelf. Wat mijn natuurlijk gedrag is en welke competenties ik gedurende mijn leven en loopbaan heb aangeleerd. Op je natuurlijke sterke gedrag kun je altijd vertrouwen, ook in stress situaties of als de batterij echt leeg lijkt! De aangeleerde competenties kunnen juist vervormen onder druk.

Bij die work-life balance gaat het mij persoonlijk niet zozeer om de balans tussen gas geven en rust houden of werk en privé. Ik moet bij energievreters niet koste wat kost doorzetten en nog verder pushen om mijn doel te bereiken… vasthoudendheid is een goede competentie, maar in de overdrive is het heel naar voor mensen om je heen of een (onterechte) opoffering voor jezelf.

Even laten dus die column. Een half uur lopen in de sneeuw en de gedachten borrelen alweer op. En ik weet waar ik met energie en plezier mijn blog over ga schrijven!

Fijne feestdagen!


Yvonne van Mierlo, directeur Blauwhoed Studio bij Blauwhoed

 

Auteur: Yvonne van Mierlo (gastblog Cobouw)
Bron: www.cobouw.nl