menu
NL EN

Op weg naar Parijs met Noëlle Roorda!

03 april 2024

Van woensdag 28 augustus tot en met zondag 8 september 2024 vinden in Parijs de Paralympische Spelen plaats. Circa 4400 sporters uit 182 landen zullen in de Franse Hoofdstad in actie komen in 22 takken van sport.

Sinds de zomer van 2021 heeft Dux Nova zich als een trotse partner verbonden aan Team Para Atletiek. Met dit partnership steunen we deze groep topsporters om te excelleren in hun sport en motiveren daarmee ook andere gehandicapte (beginnende) sporters om te gaan sporten en bewegen. Bij iedere succesvolle bemiddeling doneren we een bedrag aan stichting Team Para Atletiek om samen onmogelijke dingen mogelijk te maken!

De atleten van Team Para Atletiek hebben allemaal een eigen verhaal op weg naar de Spelen. Niet alleen keihard trainen maar ook het overwinnen van verschillende uitdagingen zorgt voor een soms hobbelige weg. Het harde werk wordt gedaan in het donker, achter de schermen, wanneer niemand kijkt. Om uiteindelijk in het oranje in die spotlights te staan! Onderweg naar Parijs stelden we een aantal van hen een aantal vragen. Laat je inspireren door deze bijzondere verhalen.

In deel 1 ‘Op weg naar Parijs met…..!’ enkele vragen aan Noëlle Roorda:

Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Noëlle Roorda. Ik ben 23 jaar en woonachtig in Amsterdam. Ik ben geboren zonder rechter onderarm. Mijn hele leven ben ik druk in de weer met sport. Mijn beide ouders zijn enorm sportief! Het sporten is mij met de paplepel ingegoten kunnen we wel zeggen. Ik heb fanatiek gevoetbald en getennist tot ik in 2016 via een Paralympische talenten dag in aanraking kwam met paralympisch atletiek. Ik ben begonnen met de sprint en verspring onderdelen. Maar dat was geen succes haha…! In 2018 kwam ik per toeval in aanraking met het speerwerpen. Vanaf moment één was ik verkocht! Sinds dat moment is alles in een stroomversnelling gegaan. 9 maanden later stond ik op de WK in Dubia 2019, werd ik Europees kampioen in Bydgoszcz 2021 en later dat jaar zilver op de Paralympische Spelen 2021!

Waarom bij je aangehaakt bij Team Para Atletiek?

Sport en bewegen zit in mijn hart. Naast dat ik zelf fanatiek sport vind ik het ook belangrijk dat elk kind aan het bewegen raakt. Ik heb gestudeerd aan de Sportacademie Amsterdam. Ik vind het heerlijk om voor de klas te staan en sportief bezit te zijn met kinderen. Sporten is helaas niet voor elk kind zelfsprekend. Zeker met een handicap kan de drempel om je aan te sluiten bij een sportclub lastig zijn. Ik wil heel graag deze drempel verlagen en iedereen aan het bewegen krijgen! TPA focust zich naast de topsport ook op de maatschappelijke kant van sport en bewegen. Ons doel: elk kind aan het bewegen krijgen! Deze prachtige doelen staan mij nou aan het hart. Naast deze doelen heb ik mij ook aangesloten bij TPA, omdat ik de combinatie tussen hard werken er plezier perfect arm in arm gaan.

Op welk onderdeel van de paralympische spelen van Parijs doe je mee?

Ik ga mij proberen te kwalificeren op het onderdeel speerwerpen. Op dit moment heb ik voldaan aan de kwalificatie eis! Dat betekent nog niet dat ik zeker ben van plaatsing. In juli dit jaar wordt het team officieel bekend gemaakt.

Welke tegenslag heb je in aanloop naar de Spelen moeten overwinnen?

Tijdens de Paralympische spelen in Tokyo 2021 won ik zilver. Een prachtig resultaat op je eerste Paralympische Spelen! Echter ging ik na de Spelen opzoek naar mogelijkheden om het nóg beter te doen. Zilver is geen goud. Topsport gaat om details, maar alles te perfect willen doen levert niet altijd het optimale resultaat…

Met welk resultaat ben je in Parijs tevreden?

Uiteraard is een gouden medaille het doel! Na mijn zilveren medaille in Tokyo is goud een logische vervolgstap. Ik vind het wel een lastige vraag. Op wedstrijden als deze is winnen het enige wat telt. Als ik win met een matige afstand of ik word 3e met een dik persoonlijk record zou ik even zo tevreden kunnen zijn. Ik ben enorm ambitieus en stel hoge doelen.

Wat is je mooiste moment in de sport tot nu toe?

Het zou logisch zijn om nu mijn zilveren medaille op de Paralympische Spelen als mooiste moment te benoemen. Dat is absoluut een van de hoogtepunten tot nu toe! Maar ook een van mijn hoogtepunten is de dag dat ik speerwerpen ontdekte en de liefde die daar ontstond voor de sport. Toen ik in 2016 begon met atletiek heb ik veel getwijfeld over stoppen. Ik miste tennis enorm en mijn matige aanleg voor de sprint en verspring onderdelen gingen mij nooit ver brengen. Ik heb jaren getwijfeld tot de dag dat ik speerwerpen ontdekte!                       ~ 17 september 2018 ~

Ga je nog op trainingskamp in aanloop naar de Spelen?

Ja! Van 9 maart tot 30 maart zijn we met de Atletiekunie op trainingsstage naar Tenerife geweest. Daar hebben we 3 weken hard getraind in de zon om ons zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het spannende wedstrijdseizoen dat komen gaat. Van 17 tot 26 mei staat de WK in Japan op het programma en uiteraard de Paralympische Spelen in Parijs van 28 augustus tot 7 september.

Trainen jullie ook wel eens met valide Nederlandse topsporters?

Op dit moment bestaat Team Para Atletiek uit 9 paralympische atleten en 2 valide atleten. Door deze verdeling doen wij eigenlijk aan omgekeerde inclusiviteit. Zo willen wij laten zien dat valide en paralympische sport hand in hand samen gaat.

En wat kunnen jullie van elkaar leren?

Doordat ik mijn onderarm mis ben ik erg creatief geworden in zoeken naar oplossingen. Ik ben door mijn ouders altijd opgevoed om te denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden!

Heb je tips en tricks voor beginnende sporters, onzekere sporters?

Ga vooral iets doen wat je leuk vindt! Ga opzoek naar jou talenten. Het maakt niet uit op welk niveau je sport/beweegt, als je maar iets doet wat je leuk vindt. Sporten geeft mij zelfvertrouwen, energie en plezier. Dat gevoel wat ik krijg van sporten en bewegen gun ik iedereen!

Op weg naar Parijs met Noelle Roorda!

 

Persoonlijke vragen in het kort:

 1. Wat is je favoriete sport naast atletiek?

  Tennis

 2. Leukste film?

  Maze runner deel 1

 3. Mooiste muzieknummer?

  Één specifiek nummer zou ik niet kunnen noemen. Mijn muzieksmaak is heel breed. Van Snollebollekes tot aan Linkin Park en alles wat daar tussen zit. De muziek waar ik naar luister verschilt in welke mood ik ben. Tijdens wedstrijden luister ik meer naar Rock en up-tempo, terwijl ik tijdens het schoonmaken van mijn huis prima naar Snollebollekes, pop of rap kan luisteren.

 4. Wat zou je meteen gaan doen als je geen handicap zou hebben?

  Noëlle op weg naar Parijs

  Klappen in mijn handen haha! Ik ben zo nieuwsgierig naar hoe het is om met 2 ‘normale’ handen te klappen. Ook zou ik stiekem wel balen. Mede dankzij mijn handicap leef ik dit leven, mag ik hele mooie mensen leren kennen en gaan er misschien wel deuren voor mij open die voor menig mens gesloten zouden blijven.

 5. Wat kun jij wat mensen zonder handicap niet kunnen?

  Veterstrikken met 1 hand. Ik zou zeggen, probeer het zelf! Is het gelukt?

 6. Beste boek?

  400 brieven van mijn moeder. Joseph Oubelkas.
  Ik ben totaal geen boekenlezer, maar dit boek las ik werkelijk in 1 adem uit. Aanrader!

 7. Mooiste sportstadion?

  Op dit moment zou ik het stadion in Tokyo zeggen. Ondanks dat het gehele stadion leeg was tijdens te Paralympische Spelen 2021, heb ik mijn ogen uitgekeken. Het immens grote stadion is prachtig! Zelfs zonder publiek voelde alsof het hele stadion vol zat door de verschillende kleuren stoeltjes. Ook zijn de tribunes zo omhoog gebouwd dat het heel knus aanvoelde.

Heb je na het lezen van dit interview ook interesse om partner van Team Para Atletiek te worden?!
Ga naar teamparaatletiek.nl/word-partner/ als je meer wil weten! Met de video op de website laat TPA graag zien hoe zij impact maken. Kunnen zij ook op jouw steun rekenen?!

Bel of mail gerust met koen@duxnova.nl / 06 – 2509 1903 voor meer informatie!