menu
NL EN

Rondetafelgesprek (deel 3/4): Mobiliteit

13 december 2022

Op initiatief van executive search-bureau Dux Nova schoven vier (ex-)projectontwikkelaars aan voor een rondetafelgesprek over de arbeidsmarkt. Enerzijds wordt er kwistig overgetoept om schaarse toptalenten binnen te halen, anderzijds tekenen zich de contouren af van een mogelijke crisis. Hoe kijken de werkgevers naar cultuur, opleiding en de nukken van een nieuwe generatie?

Deelnemers Dux Nova Rondetafelgesprek:
Jimmy Kools – DGA Sustay Projects
Yvonne van Mierlo – Directeur Blauwhoed Studio
Maarten Janssen – HR Directeur BPD Gebiedsontwikkeling
Patrick Esveld – Partner/Directeur Akro Consult

De ruimte is omhangen met witte gordijnen, daarin staat een reusachtige tafel, die ook smetteloos wit is en daadwerkelijk rond. Zie hier de setting voor het eerste Dux Nova Rondetafelgesprek. Naast collega’s van het bemiddelingsbureau voor hogere vastgoedfuncties, nemen vier relaties plaats. Ieder met een eigen rol in projectontwikkeling, die ze uiteraard zelf mogen toelichten.

Patrick: Ik ben partner en directeur bij Akro Consult, een procesmanagementbureau in vastgoed en gebiedsontwikkeling. Wat we doen, is in de haalbaarheidsfase van projecten de samenwerking tussen publiek en privaat organiseren. Wij zijn vaak het oliemannetje, zeg maar. Met ongeveer 20 mensen en een flexibele schil zijn we niet groot, maar ook niet klein. Hiervoor heb ik onder meer bij AM en BAM Vastgoed gewerkt, en als commissaris bij een woningcorporatie.

Maarten: Al 21 jaar werk ik voor BPD en zijn rechtsvoorgangers. Ik heb de organisatie compleet zien veranderen en heb steeds meebewogen met alle pieken en dalen. Als HR-verantwoordelijke heb ik bijvoorbeeld in de vastgoedcrisis het bedrijf van 600 naar 300 mensen moeten brengen. Nu zijn we met 410 mensen actief in Nederland. Volledig zelfstandig, met een eigen cao.

Yvonne: Wij zijn een stukje kleiner, met 45 mensen. Blauwhoed is een onafhankelijke ontwikkelaar, die veel verschillende projecten aanpakt. Focus op de Randstad en veel binnenstedelijk. Onze directie zit in de projecten, we kennen eigenlijk geen lagen. De studio is het creatieve hart waar het primaire ontwikkelproces wordt ondersteund.

Jimmy: Ik ben directeur bij Sustay, ontwikkelaar van betaalbare huurwoningen. Hiervoor zat ik bijna 14 jaar bij adviseur Fakton, als partner, financieel verantwoordelijke en medeoprichter van Fakton Capital. Een tiental professionals is ‘dedicated’ aan ons verbonden. Ons doel is 300-400 woningen per jaar op te leveren. Ondanks alles hoop ik dit jaar de bouw van 800 woningen op te starten. We zijn zelfstandig en ontwikkelen op eigen risico.

Mobiliteit

Hoe dichterbij mensen wonen, hoe langer ze blijven. Opeens beseffen we weer hoe funest files zijn voor je werkritme. Sinds corona is thuiswerken een stuk gebruikelijker geworden. Moeten we dat aanmoedigen, of mensen toch dwingen dichtbij te wonen? En waarom eigenlijk: is fysieke aanwezigheid essentieel? Hoe vaak wil je elkaar zien om verbonden te zijn? Medewerkers vragen om flexibiliteit; dat bepaalt hun werkgeluk voor een flink deel.

Maarten: Ik denk dat het erg hangt af van het soort functie. Bij ondersteunende staffuncties moet die afstand  inderdaad niet te groot zijn. Maar bij ontwikkelaars maakt het weinig uit, die rijden het hele land door. Dat maakt niet zoveel meer uit. En ze werken deels thuis, deels op regiokantoren. We zijn overigens wel terughoudend in thuiswerken. Hooguit twee dagen per week, want ontwikkelen is een teamsport. Je moet elkaar ontmoeten, inspireren. Veelal op afstand werken, zoals je tegenwoordig bij banken ziet, lijkt mij funest voor de cultuur.

Yvonne: Blauwhoeders komen uit verschillende uithoeken van de Randstad. Bij Dux Nova zijn jullie altijd heel  huiverig voor lange reistijden. Waarom eigenlijk?

Dux Nova: Drie kwartier zónder file, dat is volgens ons op langere termijn houdbaar. Anders krijg je op den duur irritatie, het wordt bijvoorbeeld thuis lastig. Over het algemeen, er zijn uitzonderingen.

Jimmy: Ontwikkelaars zijn vaak extravert. Die kruipen niet een hele dag in hun laptop. Ontwikkelen kun je niet via Teams. Daar horen whiteboards bij, scenarioontwikkeling, brainstorms. Dat is nu net het mooie van ons vak! Misschien moet je dus maar niet te ver van kantoor gaan wonen.

Lees hier het volledige artikel: Dux Nova gespreksverslag Rondetafel_Arbeidsvoorwaardeden in projectontwi…