menu
NL EN

2023 IN SUMMA: SAMEN VERDER BOUWEN

10 juni 2024

Kwalitatief doorgroeien tot marktleider in executive search binnen de gebouwde omgeving. Dat is ons doel voor de komende jaren, tot 2028. Tegen die tijd zullen we met 8 tot 10 mensen zijn, die trouw blijven aan ons specialisme én graag relevante content verzorgen voor opdrachtgevers en kandidaten. We hielden daarom weer interviews, schreven blogs met gerichte tips en organiseerden een rondetafelgesprek (thema: familiebedrijven). Het leverde interessante inzichten op. Dit verslag is een bundeling van alle verhalen, aangevuld met een terugblik op 2023. En omdat wij vooral naar de toekomst kijken, geven we je ook wat actuele inzichten in 2024 en verder. Veel leesplezier!

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

MET PAUL ONDERWEG NAAR MARKTLEIDER IN DE GEBOUWDE OMGEVING

Sinds de start in 2011 hebben we onszelf ontwikkeld tot een speler van formaat in de bemiddeling van management- en directiefuncties in bouw, vastgoed en infra. Met de herijking van ons  Businessplan in 2023 hebben we de ambitie uitgesproken om in 2028 marktleider te zijn in executive search binnen de gebouwde omgeving. Met een team van acht tot tien gedreven professionals willen we dan jaarlijks meer dan honderd bemiddelingen in goede banen leiden. Daarom zijn we nu ook voor onszelf aan het werven. Interesse? Kijk eens hier!

We zijn blij dat begin dit jaar Paul Bertens is toegetreden als partner. Daarmee verdiepen we de prettige en succesvolle samenwerking sinds 2022. Paul is sinds 2016 actief in het  recruitmentvak en heeft zich hoofdzakelijk gericht op het proactief benaderen en bemiddelen van kandidaten in schaarse posities. Bij Dux Nova richt hij zich op het verder professionaliseren van onze recruitmentprocessen en het proactief werven van kandidaten voor onze opdrachtgevers.

Paul: “De kennis en kunde in het team, de laagdrempeligheid en humor in de samenwerking zorgen ervoor dat ik me al sinds het eerste moment op mijn plek voel. Ik ben er zeker van dat we nog veel mooie resultaten zullen neerzetten.”

UNIEK EN COMPLEX OP DE HIGH TECH CAMPUS

Op ‘de slimste vierkante kilometer van Europa’ is Jeroen Triepels senior director Operations van HTCE Site Management, verantwoordelijk voor het complexe vastgoed op de High Tech Campus Eindhoven. Voor deze ambitieuze, nieuwe functie stonden kandidaten in de rij. Je moet de unieke functie van de campus begrijpen en bedrijven in de regio goed kennen. Jeroen: ‘Gebouwen zijn hier altijd uniek en gecompliceerd. Dat trekt mij.’

Lees het artikel hier.

WAAKVLAM OF OPLAAIEND VUUR?

Vorig jaar schreven we dat de rust op de arbeidsmarkt was teruggekeerd. We kunnen inmiddels stellen dat ‘de waakvlam onder het pannetje brandt’, maar dat er weinig dynamiek in de markt zit. We zagen in 2023 een afwachtende, soms terugtrekkende, houding bij opdrachtgevers, en vooralsnog laait het vuur niet echt op. (Internationale) economische ontwikkelingen, een negatief consumenten- / producentenvertrouwen en gebrek aan politieke kaders zijn naar ons idee de belangrijkste redenen. Logischerwijs is er dan ook meer vervangingsvraag dan uitbreidingsvraag. Trajecten duren langer, maar het is over het algemeen wel makkelijker om kandidaten te vinden. Stilte voor de storm? Wij denken van wel, gezien de enorme bouw- en verduurzamingsopgave.

Facts & figures Dux Nova

In 2023 mochten wij 62 vacatures vervullen. We hebben 90 procent daarvan ingevuld.

RONDETAFELGESPREK FAMILIEBEDRIJVEN

Familiebedrijven staan voor continuïteit en warm werkgeverschap. Voor stabiele normen en waarden die overgaan van generatie op generatie. Ze zijn per definitie traditioneel, maar  investeren wel in de toekomst. Dux Nova werkt veel samen met familiebedrijven, die we voor de verandering samen aan tafel hebben gezet. Het werd een openhartig gesprek over de kracht van het DNA, én de verzuchting dat het eigenlijk verboden zou moeten worden…

Lees hier het volledige rondetafelgesprek.

ING RESEARCH OVER DE BOUW: KRIMP IN 2024, HERSTEL IN 2025

Dit jaar verwacht ING voor de bouwproductie de grootste krimp sinds 2013. Volumecijfers van de totale bouwproductie over eind 2023 en begin 2024 laten al een daling zien. Dit zijn de naweeën van hogere bouwkosten en de hogere rente, waardoor ook overbruggingskosten stegen en nieuwbouwwoningen minder aantrekkelijk werden. De woningmarkt trekt echter weer aan en ook de nieuwbouwverkopen nemen sinds eind 2023 toe. In het begin van de keten, bij projectontwikkelaars, stijgen omzetten al. Door de lange doorlooptijden in de bouw, duurt het echter enige tijd voordat dit ook in de totale bouwproductie tot uiting komt. Tegenwicht voor de krimp biedt de infrasector, waarvoor een minimale groei wordt verwacht. Veel grote infraprojecten staan ‘on hold’ vanwege stikstofproblematiek, maar de renovatie van infrastructuur en investeringen in het elektriciteitsnet nemen wel toe. ING verwacht voor 2025 een licht herstel in de bouw (+1,0%), mits de woningnieuwbouw verder aantrekt. Belangrijk daarbij is dat de vergunningverlening voor nieuwbouw geen roet in het eten gooit en binnen enkele  maanden weer gaat toenemen.

COMMERCIEEL VASTGOED:
Na een periode van afkoeling verwacht ING dat de prijzen op de commerciële vastgoedmarkt in de eerste helft van 2024 stabiliseren. De ruimte voor hogere prijzen blijft beperkt door de hogere rentes (vergeleken met de situatie vóór 2022) en aanhoudende economische onzekerheden. Een belangrijke factor is allereerst dat de kapitaalmarktrentes dit jaar naar verwachting
lager blijven dan de piek van het afgelopen derde kwartaal. De afnemende inflatie en verwachting dat de ECB de beleidsrente gedurende dit jaar geleidelijk aan zal verlagen, spelen hierbij een rol. Ten tweede helpt de licht aantrekkende economie mee om de leegstand van kantoren, winkels en logistiek vastgoed laag te houden. Ten slotte is de structurele schaarste in de huurwoningen logistiek vastgoedsector een belangrijke stut voor de marktwaarde in deze segmenten. Woningbeleggers die vrezen voor de effecten van de middenhuurplannen kunnen er daarnaast voor kiezen huurwoningen aan te bieden op de – alweer aantrekkende – koopwoningmarkt.

OUT OF OFFICE: INSPIREREN EN MOTIVEREN ZIT IN DE NATUUR VAN DUX NOVA

Als specialist in bouw, vastgoed en infra wil Dux  Nova opdrachtgevers motiveren en meehelpen bij het ontwikkelen van de markt. Daarom vonden wij ons 12,5-jarig bestaan een goede reden voor een relatie-event in de herfst van 2023. Thema: ‘Een tweede natuur? Out of office met Dux Nova.’

ONGEVEER NEGENTIG RELATIES OP LANDGOED

Luchtenburg bogen zich over het besef dat we de natuur om ons heen en in onszelf een beetje zijn kwijtgeraakt, en dat er geen tweede aarde is. Met Jetske Thielen had de organisatie een zeer geschikte dagvoorzitter gevonden: als ‘sociaal ingenieur’ en ‘duurzaamheidsburgemeester’ kostte het haar geen moeite om de programmaonderdelen kundig aan elkaar te praten.  ‘Think Global. Act Local’, drukte ze de aanwezigen op het hart, voor ze het woord gaf aan Manager Duurzaamheid Sladjana Mijatovic van gebiedsontwikkelaar BPD.

Gastheer Pieter Dirven verzorgde een rondleiding over ‘zijn’ landgoed, dat ook onderdak biedt aan zijn foodbedrijf De Smaakspecialist. In de gerenoveerde tiendschuur gaven twee leden van Team Para Atletiek (TP/A) een toelichting op hún missie: de Paralympische Spelen van Parijs. “We willen mensen stimuleren om te gaan bewegen,’ vertelde Kiki Hendriks. ‘Het gaat er niet om wat we niet meer kunnen, maar om wat we nog wel kunnen.”

Lees het hele artikel hier.

JE KUNT DE STAD NIET STOPPEN

Arno Koldenhof stond ‘latent open’ voor een nieuwe carrièrestap toen wij hem benaderden voor ‘een stevige managementfunctie’ bij de gemeente Nijmegen. ‘Ik las de functieomschrijving en wist: ja, het klopt. Dit past mij wel!’ Over zijn taakopvatting: ‘Je kunt de stad niet stoppen; stilstand is achteruitgang. Maar bedenk wel hoe je die groei vormgeeft, zowel architectonisch als economisch.’

Lees het artikel hier.

TEAM PARA ATLETIEK OP WEG NAAR PARIJS

In de zomer van 2021 heeft Dux Nova zich verbonden aan Team Para Atletiek. We steunen deze groep topsporters om te excelleren in hun sport en motiveren gehandicapte (beginnende) sporters om te bewegen. Bij elke bemiddeling doneren we een bedrag aan de stichting om samen het onmogelijke mogelijk te maken. Op weg naar de Paralympische Spelen in Parijs hebben de atleten van Team Para Atletiek allemaal een eigen verhaal te vertellen. Niet alleen keihard trainen maar ook het overwinnen van uitdagingen zorgt voor een soms hobbelige weg. Het harde werk wordt gedaan in het donker, achter de schermen, wanneer niemand kijkt. Om uiteindelijk in het oranje in die spotlights te staan. Laat je inspireren door de bijzondere verhalen van Paralympische atleten Noelle Roorda en Kiki Hendriks.

EEN STUKJE EIFFELTOREN

De Paralympische beweging begon in 1948, opgericht voor soldaten die door de Tweede Wereldoorlog gehandicapt waren geraakt. De eerste Paralympische Winterspelen werden  georganiseerd in Zweden in 1976. De Spelen werden toegankelijk voor sporters met een lichamelijke, verstandelijke of visuele beperking. Medaillewinnaars gaan dit jaar naar huis met een stukje Eiffeltoren. De organisatie van de Spelen onthulde de medailles, waarin een spoortje ijzer van het iconische monument is verwerkt. Inspirerend? Ook jij kunt partner worden van Team Para Atletiek.

TIPS & TRICKS

Als intermediair zien we het als onze taak om kandidaten en opdrachtgevers concrete handvatten te bieden, om de kans op succes in het recruitmentproces te vergroten. Op onze site vind je verschillende tips & tricks, zoals deze: