menu
NL EN

Benaderd worden voor jouw droombaan

02 december 2023

Hoi, ik ben Paul Bertens en ik ben actief als Sr. Recruitment Consultant bij Dux Nova. Ik ben verantwoordelijk voor de actieve benadering van kandidaten voor vacatures die wij behandelen. Het is goed mogelijk dat je mij al eens in je mailbox hebt gezien in de hoop jou aan je droombaan te helpen.  

Jouw droombaan. Dat klinkt zwaar, hè? Maar waarschijnlijk heb je wel een idee wat dat voor je inhoudt. Die rol die overeenkomt met je ambities. Die rol binnen het type organisatie dat voor jou het beste past. Die rol met het doorgroeiperspectief voor de jaren erna. Die rol met een team om je heen waar jij je senang in voelt.  

Precies. Je weet exact wat die rol voor jou is.  

Maar hoe weet je nou of die rol vacant is, of vacant komt? Volg je alle organisaties die bij jouw voorkeuren passen? Ben je op de hoogte van hun openstaande posities? Ken je überhaupt alle bedrijven die aan jouw voorkeuren voldoen?  

De kans is groot dat je op deze vragen grotendeels “Nee” antwoordt. En logisch eigenlijk. Het zou een dagtaak zijn om constant op de hoogte te blijven hoe het gras groeit bij de buren, en of die kleur groen bij jou past. De kosten/baten analyse vertelt je vast ook dat je jouw tijd en energie beter op andere zaken kan richten. Het zou veel gemakkelijker zijn als die droombaan naar jou toe komt – door een headhunter bijvoorbeeld, zoals ik. Om ervoor te zorgen dat die unieke pareltjes aan jou gepresenteerd worden, help ik je met onderstaande lijst graag om op de juiste manier gevonden te worden. Wie weet is die perfecte stap in je carrière daarmee weer een iets dichterbij!  

– Zorg dat je profiel up-to-date is 

Oké, dit is natuurlijk een open deur. Maar het zal je verbazen met welke regelmaat ik terug hoor van kandidaten dat zij inmiddels een andere functie bekleden, waardoor de rol waarmee ik hen benader geen mooie vervolgstap meer is in hun carrière. Zelfs kandidaten die inmiddels al een tijd niet meer bij de werkgever werken die op hun profiel staat. Als voor mij (of mijn concullega’s) niet duidelijk is wat je nu doet en waar je dat doet, zullen we ook niet in staat zijn om de juiste vacatures bij je voor te leggen.  

– Concretiseer de inhoud van je werkzaamheden

Hoe meer ik weet over jouw werkzaamheden, hoe scherper ik kan beoordelen of een rol bij je past. Dat is de simpele essentie. Een Sales Manager bij Bedrijf X houdt zich bijvoorbeeld ruim 50% van de tijd bezig met het coachen en begeleiden van een team van 5 junioren. Een Sales Manager in Bedrijf Y focust zich meer op het acquireren van nieuwe opdrachten. Een Sales Manager bij Bedrijf Z richt zich samen met het MT op de strategie hoe zij in de komende 3 jaar meer marktaandeel kunnen veroveren, en is alleen operationeel betrokken bij commerciële onderhandelingen op directieniveau. Als je sec je functietitel benoemd, verwacht je dat zij hetzelfde werk doen. De nuances zijn dus van sterk belang, want de inhoud van de rollen verschilt sterk. Ook de passende vervolgstappen dus – evenals een andere matchende droombaan. Zorg daarom dat duidelijk is waarvoor je verantwoordelijk bent en welke concrete werkzaamheden daarbij horen. Als je dit ook nog kan onderbouwen met cijfers, worden mensen als ik al helemaal blij! 

– Zorg voor een goede eerste indruk 

Dit geldt zowel voor je LinkedIn profiel, je cv als tijdens fysieke of digitale kennismakingen. Het heeft niets met je vindbaarheid te maken, maar wel met de beoordeling van jouw potentiële kandidatuur. Je kan deze indruk maar één keer maken, dus zorg ervoor dat je ermee scoort. Een goed zakelijk overkomen (bijvoorbeeld je profielfoto), heldere verwoordingen, de juiste grammatica, maar ook de taal waarin je profiel geschreven is – stuk voor stuk belangrijke zaken zodat ik bij jou de juiste match voor kan leggen.  

– Gebruik (en versterk) relevante trefwoorden in je profiel 

Tijdens de zoektocht naar de juiste kandidaten stel ik een zogeheten searchstring op. Ik zal je de details besparen, maar in principe is het een som van verschillende criteria waaraan een profiel moet voldoen om in mijn resultaten te komen. Hierbij zijn een aantal noodzakelijke criteria opgenomen, maar ook verschillende optionele criteria. Aan hoe meer van deze criteria je profiel voldoet (of hoe vaak aan hetzelfde criterium!), hoe hoger je profiel in de zoekresultaten komt – en hoe sneller ik je dus tegenkom en benader. Als bijvoorbeeld het woord “projectontwikkeling” in je persoonlijke omschrijving voorkomt, enkele keren in verschillende werkervaringen wordt genoemd en als vaardigheid is opgesomd, scoor je op één criterium meerdere malen. Je concurrent die hetzelfde woord alleen in zijn werkomschrijving heeft gebruikt, scoort op datzelfde criterium slechts één keer en komt hierdoor lager in de zoekresultaten te staan. Zie het als SEO (search engine optimalisation), zoals je dat bijvoorbeeld ook op de website van je bedrijf verzorgt!    

– Benut de mogelijkheden van een actief netwerk 

Hoe graag ik het ook zou willen, niet alle voor jou interessante posities komen op mijn bureau te liggen. Ook lang niet alle posities worden gepubliceerd. Maar ze bestaan wel, en wellicht zijn er mensen in jouw omgeving die hierbij betrokken zijn. Om ook bij hen op het netvlies te blijven, raad ik je aan om actief gebruik te maken van je (digitale) netwerk. LinkedIn is hier een uitstekend voorbeeld van waarmee je met weinig moeite in de aandacht kan blijven bij voor jou relevante connecties. Geen zorgen, je hoeft écht niet dagelijks content te delen, de like-knop kapot te klikken, onder elke bijdrage te reageren, iedereen te volgen of in welke extreme vorm dan ook onderdeel te zijn van dit platform. Geef eens een (oud)collega een aanbeveling, becommentarieer een interessante bijdrage tijdens die paar rustige minuten die je door je tijdlijn scrollt. Dat brengt je al een heel eind. Zo onderhoud je je netwerk, breidt het mogelijk verder uit en zorg je ervoor dat mensen aan jou blijven denken. Ook online gelden de principes van wederkerigheid, wat je geeft komt ook weer terug!   

Hopelijk brengen deze tips je een stap dichter bij de vervolgstap in je carrière. Ben je actiever op zoek naar jouw nieuwe job? Kijk dan vooral op onze vacaturepagina of neem contact met me op via paul@duxnova.nl of 06 11 18 49 05!