menu
NL EN

Is de stap naar Hoofd Projectontwikkeling nog zo aantrekkelijk als voorheen?

06 juni 2024

Enige tijd geleden deelden wij een poll gericht op ontwikkelaars, waarmee we onder meer projectontwikkelaars, vastgoedontwikkelaars en ontwikkelingsmanagers bedoelen. Zij vertegenwoordigen voor ons een belangrijke doelgroep, over de afgelopen jaren hebben wij tientallen ontwikkelaars aan een nieuwe uitdaging geholpen. Om goed zicht te houden op de wensen van deze doelgroep, zowel in de huidige situatie als in de toekomst is het voor ons enorm waardevol om continu met hen in gesprek te blijven en ontwikkelingen in de markt nauw te volgen.

Over de afgelopen periode bemerkten wij een belangrijke ontwikkeling die in onze optiek haaks staat op de arbeidsmarkt in de breedte. Voor ontwikkelaars lijkt de stap naar een rol met managementverantwoordelijkheden namelijk minder interessant te worden, waar in andere sectoren dergelijke posities nog sterk geambieerd worden.

Wat kan hier de oorzaak van zijn? Vanuit onze eigen analyse kwam hier één duidelijke variabele naar voren, namelijk de salariëring. De trend die wij al enige tijd zien, is namelijk dat de arbeidsvoorwaarden van ‘operationele ontwikkelaars’ en ‘ontwikkelaars met managementverantwoordelijkheid’ steeds dichter naar elkaar toe groeiden. Riep de vraag op: “Als de ontwikkelaar er qua financiën weinig op vooruit gaat, in hoeverre heeft dat dan impact op de wens om door te groeien naar een managementpositie?”. Tijd om dat te onderzoeken.

Laat voorop staan dat wij niet van mening zijn dat ‘de ontwikkelaar’ enkel uit is op financieel gewin. Uit onderzoek (o.a. in het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) door Intelligence Group) blijkt dat een stap omhoog in salaris de belangrijkste pullfactor blijft voor een overstap in baan. Zodra deze stap ontbreekt, is deze pullfactor logischerwijs in mindere mate aanwezig.

 “We maken samen de markt. Het blijft ook simpelweg een stukje vraag en aanbod.”

Klopt helemaal. Net als in het overgrote gedeelte van de sectoren, is er al een flinke tijd een schaarste (vertaald: een laag aanbod) aan ontwikkelaars. Een logisch gevolg is dat de arbeidsvoorwaarden stijgen voor deze doelgroep. De vraag naar leidinggevende ontwikkelaars is kleiner, waardoor deze arbeidsvoorwaarden minder (snel) stijgen. Vanuit dat perspectief zou je kunnen stellen dat de salariëring niet naar elkaar toe groeit, maar enkel dat de salariëring voor ontwikkelaars sneller stijgt dan die van hun leidinggevende.

“Het HR-aspect van een leidinggevende rol wordt ook vaker als last dan als lust gezien.”

Wanneer je doorgroeit naar een managementpositie ligt er een ander takenpakket op je bureau te liggen. De aandacht voor en betrokkenheid bij projecten neemt af en verdwijnt in sommige gevallen zelfs helemaal. Deze ruimte wordt ingenomen door administratie, coachingsgesprekken, sollicitatieprocedures, etc., etc.. Taken die niet door iedereen in de populatie omarmd worden (want anders was een stap richting arbeidsbemiddeling wellicht voor de hand liggender geweest dan richting projectontwikkeling 😉). Wanneer de potentiële stap voorwaarts in salaris (lees: lusten) kleiner wordt, maar deze mindere aspecten van het werk (lees: lasten) hetzelfde blijven, verschuift de balans tussen beide en daarmee de aantrekkelijkheid.

“Als je een goede ontwikkelaar bent, betekent dat niet dat je automatisch ook een goede manager bent”.  

De waarheid als een koe. Het zijn twee verschillende profielen die een andere skillset verlangen. Een dergelijke stap gaat dus ook hand in hand met een risico. Dit risico zou er ook zijn wanneer er wél een grote(re) afstand zou zijn in de salariëring, dus daar zit geen verandering in. Echter, een argument wat het risico aanvaardbaar zou kunnen maken verminderd, waardoor de bereidwilligheid als logisch gevolg af zal nemen.

“De stap naar een zzp-rol is aantrekkelijker geworden”.

Een niet te vergeten ander geluid wat met deze casus samenhangt, is de verleiding van het ondernemerschap. Met een stap naar ondernemerschap lijken zaken als vrijheid, flexibiliteit, afwisseling buiten financieel gewin ook een stuk dichterbij te zijn – aspecten die allen ook gelden als grote pullfactoren. In relatie tot een loondienstverband zijn hier vaak meer mogelijkheden in te vinden. Met de aanhoudende vraag naar ontwikkelcapaciteit zijn er voor zelfstandig ondernemers in dit vakgebied legio aan mogelijkheden en met de gecombineerde kracht van deze pullfactoren is dit met regelmaat een stap die aantrekkelijker lijkt dan een stap naar management.

Een simpele conclusie op de vraag “Als de ontwikkelaar er qua financiën weinig op vooruit gaat, in hoeverre heeft dat dan impact op de wens om door te groeien naar een managementpositie?” lijkt voor de hand te liggen. Het heeft absoluut impact op de aantrekkelijkheid van een managementpositie, echter is het te kort door de bocht om te stellen dat dit de enige reden is. Er spelen een boel andere factoren mee die ervoor zorgen of een managementpositie een passende vervolgstap is in je carrière als ontwikkelaar. Passende vaardigheden, risico overwegingen, een sluimerende wens om te ondernemen, maar zeker ook persoonlijkheid spelen hier allen een rol in.

Mocht je nu overwegen een stap in je carrière te maken, ben je uiteraard bij ons aan het juiste adres. Of je nu zoekt naar meer diepgang in je rol als (senior) ontwikkelaar, juist wel die managementambities hebben óf geprikkeld bent door het ondernemerschap (maar nog geen concrete stappen hebt kunnen nemen om een passende opdracht te vinden), met ons landelijke netwerk aan klanten en onze vakinhoudelijke kennis kunnen wij je verder helpen in je zoektocht. Aankomende week zijn mijn collega’s te vinden op de PROVADA en zij maken met plezier nader kennis met je. In het geval je liever telefonisch of digitaal kennismaakt, staan we daar natuurlijk ook voor open.

Je weet ons te vinden!

Tot slot willen we graag via deze weg iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd aan dit onderzoek. We waarderen het enorm dat jullie tijd hebben vrijgemaakt om het gesprek met ons aan te gaan.

 

Paul Bertens