menu
NL EN

“LEKKER LUMMELEN” DOOR JURGEN PAUWELS

19 februari 2020

Als je mij vraagt om 2019 in 1 woord samen te vatten dan doe ik dat met het woord “hectisch”. Naast alle gebruikelijke onrusten hadden, in ons werkveld van de arbeidsbemiddeling, kandidaten meer te kiezen en waren opdrachtgevers druk. Bekende uitvloeiselen van hoogconjunctuur waarbij het gevaar van vluchtigheid op de loer ligt. Zelf keuzes blijven maken, je gevoel blijven uitspreken en rust behouden maken dat je in onze soort dienstverlening prima overeind blijft dus daar kan dan ook voor wat betreft vorig jaar een krul doorheen. Toch kwam het thema drukte, en een daarbij horende factor stress, herhaaldelijk voorbij.

Plannen van afspraken (en het daarmee compact houden van onze W&S-trajecten) bleek “a hell of a job” maar ook opdrachtgevers werden vaak geleefd door de markt waardoor personeels- en organisatievraagstukken steeds meer reactief (lees: te laat) in plaats van proactief bekeken werden. De grootste schok kwam voor mijzelf tijdens een interessante bijeenkomst over de generaties Y en Z. Eén van de conclusies was dat jongeren zoveel informatie te verwerken hebben dat ze met regelmaat bevriezen. De grote hoeveelheid info komt het brein wel binnen maar conclusies trekken en hierover communiceren blijkt lastig. Jongeren blijven daardoor meer “in hun hoofd zitten” wat directe gevolgen heeft voor de toename van stress. Langdurige blootstelling aan stress leidt tot burn-out-verschijnselen en de voorspelling is dat ziektes als dementie explosief toenemen (nu 280.000 mensen, in 2040 ruim een half miljoen) en op veel jongere leeftijd toeslaat. Poeh … heftig vond ik!

Hoe gaan we dit proberen op te lossen dan? Gezond leven in de vorm van voeding, rust, beweging zijn basis. Maar ook mentale fitheid blijft van groot belang. Je hersenen op gezette tijden rust geven (lees: niets doen) blijkt te helpen. De neurowetenschap raadt aan om minimaal 10 minuten per dag echt te onthaasten. De boel de boel laten, uit het raam staren, wegdromen … gewoon lekker (onder werktijd) lummelen dus! Professor Erik Scherder (als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit): “Een slimme werkgever laat je af en toe uit het raam staren”. Een moeilijke opgave in onze cultuur want het zal wel tot vreemde blikken leiden denk ik. Zoals de schooljuf haar leerlingen vroeger aansprak op dit soort dingen zullen er nu misschien ook mensen zijn die zich afvragen wat je aan het doen bent. Rust pakken om tot betere ideeën te komen en gezonder leven zijn wat mij betreft de antwoorden. Lang leve lummelen 😉