menu
NL EN

RONDETAFELGESPREK FAMILIEBEDRIJVEN (DEEL 4/4): GOVERNANCE

18 mei 2024

"De ongeschreven wetten van de paplepel"
Familiebedrijven staan voor continuïteit en warm werkgeverschap. Voor stabiele normen en waarden die overgaan van generatie op generatie. Ze zijn per definitie traditioneel, maar investeren wel in de toekomst. Dux Nova werkt veel samen met familiebedrijven, die we voor de verandering samen aan tafel hebben gezet. Het werd een openhartig gesprek over de kracht van het DNA, én de verzuchting dat het eigenlijk verboden zou moeten worden…

Deelnemers Dux Nova Rondetafelgesprek:

  • Lotte van Houwelingen (algemeen directeur BM van Houwelingen)
  • Tobias van Oord (directeur Martens en Van Oord)
  • Adrie van Kessel (directeur-eigenaar JC van Kessel Groep)
  • Kris Maas (directeur-eigenaar Maas Jacobs Groep)
  • Evelien Florack (adjunct-directeur Utiliteitsbouw Dura Vermeer Bouw Zuid)

Aan een fraaie, ronde tafel in het Inspirium (het Bredase hospitality-huis waar Dux Nova is gevestigd) namen vier jonge telgen van familiebedrijven plaats én een frisse buitenstaander in  een groot familiebedrijf. We wilden weleens weten wat die bedrijven onderscheidt in cultuur en drijfveren, hoe je instapt als nieuwe generatie en hoe je zo’n bijzondere organisatie netjes bij elkaar houdt. Vijf gespreksgenoten, vier thema’s en een microfoon.

Hoe bestuur je een familiebedrijf slagvaardig? Wat is de positie van de familie in de directie? Er zal niet één methode voor iedereen zijn, dus welke keuzes hebben jullie gemaakt op basis van welke afwegingen? En hoe reageren medewerkers daarop? Weegt ieders stem even zwaar, of is de familie toch dominanter?

Tobias: In 2022 is mijn vader echt met pensioen gegaan. Bij het afscheid noemde ik hem de beste CEO die Martens en Van Oord ooit zou kunnen hebben, een term waaraan hij een hekel heeft. Maar ik gaf ‘m de betekenis van Chief Earthmoving Officer. Hij is een vakman pur sang. Zo leidde hij het bedrijf ook, hij stond midden tussen de mensen en stuurde heel direct. Alle formele rollen werden door hem uitgevoerd, zoals dat gaat bij een beginnend bedrijf: directie, toezicht en eigenaarschap. De eigenaarsrol ging over naar mij en mijn zus, en het toezicht moest bij wet (we werden een structuurvennootschap) worden ingevuld door het instellen van een RvC. Doordat we als familie de overhand hadden in deze rollen, was er sprake van een
verwevenheid die het lastig maakte om naar een volgende fase te gaan. Nu hebben we de drie rollen wel duidelijk gesplitst en dat geeft veel rust. Ik ben blij met de invulling van de eigenaarsrol, onze directie en de RvC, waarin veel ruimte is voor niet-familieleden die ook een ander geluid inbrengen. Als familie denken we vaak hetzelfde, met het gevaar dat je heel eensgezind de verkeerde kant op loopt.

Evelien: Hoe zorg je er ook binnen het bedrijf zelf voor dat medewerkers tegen de familie in durven te gaan?

Lotte: Speelt zoiets bij medewerkers?

Evelien: Ik kan me dat wel voorstellen, als ik jullie zo hoor. Ga maar eens tegen de familieleden in, hoe belangrijk dat ook is om alle veranderingen in de markt bij te benen. En om goede mensen aan je te binden. Misschien onderschat je de kracht van de familiestem in het bedrijf. Die klinkt altijd door.

Lotte: Een stevige governance-structuur acht ik in ieders belang. Het geeft de familie zekerheid dat ik het als directeur niet zomaar kom zeep zal helpen. En het geeft medewerkers het vertrouwen dat in de bedrijfsvoering professioneel wordt meegekeken met de familie. En toen ik aantrad, was ik zelf ook maar al te blij met de steun in mijn rug vanuit de RvC.
De tafelgenoten, die ook het bedrijf overnamen van hun vaders, knikken instemmend. Het is een overweldigende ervaring, maar zeker ook een verrijkende. En de loyaliteit van medewerkers, die vaak heel bewust kiezen voor het karakter, de zorgzaamheid en duurzaamheid van een familiebedrijf, helpen enorm om nieuwe bakens uit te zetten. Gelukkig maar, want hoe standvastig de bedrijven ook mogen zijn, de markt verandert voortdurend.

Lees hier het volledige artikel: Ronde Tafel 2024 – Familiebedrijven