menu
NL EN

Rondetafelgesprek (deel 1/4): Salaris in projectontwikkeling

23 november 2022

Op initiatief van executive search-bureau Dux Nova schoven vier (ex-)projectontwikkelaars aan voor een rondetafelgesprek over de arbeidsmarkt. Enerzijds wordt er kwistig overgetoept om schaarse toptalenten binnen te halen, anderzijds tekenen zich de contouren af van een mogelijke crisis. Hoe kijken de werkgevers naar cultuur, opleiding en de nukken van een nieuwe generatie?

Deelnemers Dux Nova Rondetafelgesprek:
Jimmy Kools – DGA Sustay Projects
Yvonne van Mierlo – Directeur Blauwhoed Studio
Maarten Janssen – HR Directeur BPD Gebiedsontwikkeling
Patrick Esveld – Partner/Directeur Akro Consult

De ruimte is omhangen met witte gordijnen, daarin staat een reusachtige tafel, die ook smetteloos wit is en daadwerkelijk rond. Zie hier de setting voor het eerste Dux Nova Rondetafelgesprek. Naast collega’s van het bemiddelingsbureau voor hogere vastgoedfuncties, nemen vier relaties plaats. Ieder met een eigen rol in projectontwikkeling, die ze uiteraard zelf mogen toelichten.

Patrick: Ik ben partner en directeur bij Akro Consult, een procesmanagementbureau in vastgoed en gebiedsontwikkeling. Wat we doen, is in de haalbaarheidsfase van projecten de samenwerking tussen publiek en privaat organiseren. Wij zijn vaak het oliemannetje, zeg maar. Met ongeveer 20
mensen en een flexibele schil zijn we niet groot, maar ook niet klein. Hiervoor heb ik onder meer bij AM en BAM Vastgoed gewerkt, en als commissaris bij een woningcorporatie.

Maarten: Al 21 jaar werk ik voor BPD en zijn rechtsvoorgangers. Ik heb de organisatie compleet zien veranderen en heb steeds meebewogen met alle pieken en dalen. Als HR-verantwoordelijke heb ik bijvoorbeeld in de vastgoedcrisis het bedrijf van 600 naar 300 mensen moeten brengen. Nu zijn we met 410 mensen actief in Nederland. Volledig zelfstandig, met een eigen cao.

Yvonne: Wij zijn een stukje kleiner, met 45 mensen. Blauwhoed is een onafhankelijke ontwikkelaar, die veel verschillende projecten aanpakt. Focus op de Randstad en veel binnenstedelijk. Onze directie zit in de projecten, we kennen eigenlijk geen lagen. De studio is het creatieve hart waar het primaire ontwikkelproces wordt ondersteund.

Jimmy: Ik ben directeur bij Sustay, ontwikkelaar van betaalbare huurwoningen. Hiervoor zat ik bijna 14 jaar bij adviseur Fakton, als partner, financieel verantwoordelijke en medeoprichter van Fakton Capital. Een tiental professionals is ‘dedicated’ aan ons verbonden. Ons doel is 300-400 woningen per jaar op te leveren. Ondanks alles hoop ik dit jaar de bouw van 800 woningen op te starten. We zijn zelfstandig en ontwikkelen op eigen risico.

Salaris

Salaris is de grootste trigger om mensen te verleiden. Talent is schaars, dus moet je de portemonnee trekken om goede mensen binnen te halen. Maar waar ligt de grens? Wat doe je als je wordt ‘overboden’? Zijn functieschalen heilig, en functietitels? Of wordt onder druk alles vloeibaar? De meest schaarse specialist kan misschien meer verdienen dan de directie. Maar de boel moet wel worden gemanaged. Hoe gaan jullie hiermee om? En: Hoe duurzaam is je beleid als je moet downsizen bij een krimpende economie?

Dux Nova: Salaris is vanuit onze ervaring een heel belangrijke trigger bij de werving van personeel. Daarom proberen wij ook altijd te werven met een duidelijke salarisindicatie; hoe meer je laat zien, des te beter het resultaat. Echter, de belangrijkste triggers zijn de inhoud van het werk, de cultuur en het imago van de werkgever.

Lees hier het volledige artikel: Dux Nova gespreksverslag Rondetafel_Arbeidsvoorwaardeden in projectontwi…